top of page

Güven Problemi - Neden Olur, İlişkiye Yansıması, Çözüm Önerileri

Güven Problemi Neden Olur?

İnsanlar arasında güven, ilişkilerin temelini oluşturan önemli unsurlardandır. Güven problemleri zamanla ilişkiyi zayıflatarak karşılıklı anlayış ve sevgiyi engelleyebilir. Güven hissinin kaybolduğu ilişkilerde devamlılık zorlayıcı olacaktır. Aile içi ilişkilerin, arkadaşlık ve partner ilişkilerinin güven konusunda alınan yaralarla azalması karşılaşılan durumlardandır.


Güven probleminin oluşması ilişkilerin dinamiğine, kişilere göre farklılık gösterse de yine bazı güveni azaltacı nedenleri sıralayabiliriz. Çocukluk yaşantılarında ebeveynle kurulan ilişkideki aksaklıklar, önceki ilişkilerde yaşanan olumsuz deneyimler, travmatik anılar, gizlilik ve şeffaflık eksikliği, yalan söyleme eğilimi gibi bir takım sebepler güvensizliğe neden olabilir.


Güven Problemi Neden Olur?

İlişkilerde Güven Problemi Nasıl Oluşur?

İlişkilerde güven eksikliği zaman içerisinde çeşitli sebeplerle oluşabilir. Bunlardan bazılarını sıralayacak olursak iki kişi arasında açık iletişim olmaması, sözde durmama veya taahhütlerin yerine getirilmemesi, bir tarafın gerçekleri saklaması veya çarpıtması, aldatma veya ihanet gibi durumlardan bahsedebiliriz.  Bu durumlarda güvensizlik hissine üzüntü, endişe, korku, öfke gibi duygular da eşlik edebilir. İlişki bütünlüğünün bozulması ve beraberinde oluşabilecek bu duygular iki taraf için de güveni zedeleyici ve zorlayıcı olabilir.


İlişkilerde Güven Problemi Nasıl Oluşur?

Güven Problemi Olan Bir İlişki Yürür Mü?

Güven sorunu olan bir ilişki doğru çaba ve iletişimle iyileşebilir. Burada tarafların birbirlerine açık olmaları, kendini yeterince anlatmaları, doğru bilgileri ve gerçeği saklamamaları, duygularını paylaşmaları, empati kurmaları, güven hissini zedeleyen davranışları tekrar etmemeleri, yapılan hataları kabullenmeleri ve özür dileyebilmeleri, verilen sözleri yerine getirmeleri, tutarlı davranmaları güveni tekrar kazanmak adına faydalı olabilir.


Ancak güven sorunları çok derinleşmişse ve çözülemiyorsa, ilişkinin devam etmesi her iki taraf için de sağlıklı olmayabilir. Böyle durumlarda ilişkiyi sonlandırmak, bir süre uzaklaşmak, karşı tarafa hisleriyle ilgili zaman tanımak gerekebilir. Her iki durumda da gerçekçi beklentilere ve açık iletişime dayalı bir yaklaşım benimsemek önemli olacaktır.


Güven Problemi Olan Bir İlişki Yürür Mü?

Güven Problemi İçin Çözüm Önerileri Nelerdir?

Kaybedilmiş veya zarar görmüş bir güven duygusunu onarmak için zamana ihtiyaç duyulabilir yalnız bu aralıkta gösterilen çabalarda devamlı ve kararlı olunduğunu göstermek değerli olacaktır. Bir yandan duyguları ifade etmeye, konuşmaya, yaşanılanları anlamaya ihtiyaç duyulan bu dönem profesyonel yardımla, bir terapistin eşliğinde daha sağlıklı ilerleyebilir. Terapi sürecinde ilişkide tekrar eden döngüler, davranış biçimleri, yaşanılan sürecin getirdiği duygusal ve bilişsel çağrışımlar, önceki deneyimlerle ilişki kurulması; çatışmalarla baş edebilmek, zorlayıcı duygularda kalabilmek, bütüncül bir yerden bakabilmek adına sağlıklı olabilir.


Güven Problemi İçin Çözüm Önerileri Nelerdir?


Hazırlayan: İbrahim Fatih ŞİMŞEK

Düzenleyen: Sefa ÖZNE

147 görüntüleme
bottom of page